Illustrerte manuskripter

Mange som sender inn billedbokmanuskripter, er usikre på om de samtidig må å sende inn illustrasjoner. Ofte unnskylder folk seg for at de ikke har illustrert teksten, eller at illustrasjonene deres ikke er særlig gode. Noen skriver at de ikke kan tegne selv, men kjenner en som kan.

Det er ingen grunn til å stresse med dette. Du behøver ikke illustrere manuskriptet ditt, og du trenger ikke skaffe illustratør selv. Forlag som utgir billedbøker, holder seg gjerne med illustratører. Hvis de vil ha manuset ditt, hyrer de inn en av disse. For all del: Hvis du er en dyktig illustratør, er det bare å sette i gang – selv om det kanskje kan være greit å vente til du vet hva forlaget mener om teksten.

Men hvis du ikke har andre kvalifikasjoner enn at du i formingstimene på barneskolen fikk høre at du var flink til å tegne, er det best å droppe det. Ubehjelpelig utførte strekmenn trekker ikke opp helheltsintrykket av manuskriptet ditt.

Når du sender inn et billedbokmanuskript, trenger du heller ikke sette av plass til illustrasjoner. Faktisk er det best å la være. Bokproduksjon foregår ikke ved at man teiper inn bilder i den utskriften du sender forlaget. Store tomrom i teksten fører ikke til annet enn at det blir flere sider å drasse på for konsulenten.

Altså.

Ikke slik:

Øjvind var en glad gutt.

Eller slik:

Øjvind var en glad gutt.

Men slik:

Øjvind var en glad gutt.

Reklamer

4 kommentarer om “Illustrerte manuskripter

  • Det forekommer, om enn ganske sjelden. Men for alt jeg vet, kan jo forlaget få mange slike henvendelser som aldri havner på min pult, siden det egentlig ikke er min jobb å vurdere den slags.

   Liker

   Svar
 1. Hva med fotografier? La oss si at jeg hadde skrevet et manuskript om for eksempel borddekorasjon eller 99 måter å tilberede neslesuppe, men var en elendig fotograf?

  Liker

  Svar
  • For fotografier gjelder det samme som for andre typer illustrasjoner: Det er best å overlate det til profesjonelle. Jeg har fått en del feriebilder i manusbunken, og det har aldri gitt meg mer lyst til å anta et manuskript.

   Liker

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s