Blåbær

En bemerkelsesverdig stor andel av de barnebokmanuskriptene jeg vurderer, handler om blåbær. Noen ganger er hovedpersonen et blåbær. Andre ganger er hovedpersonen noe annet, for eksempel et barn eller et insekt, som av en eller annen grunn mener det er maktpåliggende å skaffe til veie ett eller flere blåbær med eller uten magiske egenskaper. I ekstreme tilfeller handler manuskriptene om noen som reiser til månen i et høyteknologisk blåbær.

Jeg aner ikke hvorfor folk driver med dette. Barn flest driter vel i blåbær. Greit nok, folk med sære interesser finnes, og noen av disse folkene er barn, og noen av disse barnas sære interesse er muligens blåbær, men da snakker vi formodentlig om en gruppe på rundt fem personer. De enorme hordene av  potensielle bokkjøpere er neppe grunnen til at folk produserer disse manuskriptene.

Og hvorfor akkurat blåbær? Ok, jeg skjønner at det er et mer barnevennlig motiv enn mange andre spiselige planter. Det er helt naturlig at folk skriver flere manuskripter om blåbær enn om rosenkål, spinat eller neper. Men hva med jordbær? Eller fersken? Eller bringebær, moreller, ananas eller bananer? Det er en hel verden av frukt og bær å ta av – om man nå absolutt må skrive en barnebok om frukt og/eller bær – så hvorfor ender alle opp med å velge nettopp blåbær? Jeg fatter det virkelig ikke.

Hvis noen av dere som skriver blåbærmanuskripter leser dette, ville jeg sette pris på om dere kunne forklare meg hva i alle dager dere driver med. På forhånd takk.

Altså.

Ikke slik:

 • Brødrene Blåbærhjerte
 • Blåbæret rundt på åtti dager
 • Where the Wild Blueberries Are
 • Charlie og blåbærfabrikken
 • Blåbær, Blåbær, bukken min
 • Folk og blåbær i Blåbær by

Men slik:

 • Her er det fristende å skrive Brødrene Ananashjerte og så videre, men noen kunne jo komme til å ta det alvorlig. Bare finn på noe annet, ok?
Reklamer

4 kommentarer om “Blåbær

 1. haha, visste ikke at folk var så glad i blåbær. Men de inneholder jo masse gode antioksidanter og så videre, så kanskje det er derfor folk velger akkurat denne bærtypen? 😉

  Liker

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s